Bilim Felsefe Sanat Konuşmaları | Prof. Dr. Ali Akar ile "Düşünen Türkçe"

Son Güncelleme Tarihi : 28.10.2021 12:00:26
"Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi olarak “Bilim, Felsefe ve Sanat Konuşmaları” adı altında bir programla karşınızdayız. Ayda bir kez karşınıza çıkacak olduğumuz bu programlarda bilim, felsefe ve sanat alanlarında ön plana çıkan konular üzerine sohbet edeceğiz. Bu programlarla alakalı yapmak istediğimiz önemli hususlardan birisi de bilim, felsefe ve sanat konuları arasındaki kesişim kümelerini bulup ortak alanları gündeme getirerek sohbetler gerçekleştirmektir. Bu programlar aracılığıyla yalnızca bilimin, felsefenin ve sanatın önemli konularını irdelemekle kalmayıp aynı zamanda Üniversitemizi ve Üniversitemizin sahip olduğu bilgi donanımını kampüs içinde kalacak şekilde sınırlamayıp kampüs dışına çıkararak bilginin yayılımına destek olmayı ve bu yolla Üniversitemizi temsil etmeyi amaçlıyoruz. İlk programımızı Üniversitemizin Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Akar ile “Dil ile Düşünce İlişkisi” üzerine yapmış bulunmaktayız. Düşünmeyi genellikle kavramlar arasında ilişki kurmak olarak nitelendiririz. Aynı zamanda düşünce, kavrama ulaşırken varolanlardan hareket eder. Varolanlar arasındaki ilişkiyi dilin malzemesi olan sözcükler, terimler, kavramlar vasıtasıyla kuruyoruz. Her dilin kendisine uygun bir düşünce biçimi vardır. “Bu düşünme biçimlerinin dilin yapısına ve varolanla olan ilişkisine göre bizim varlığa bakmamızı da sağladığını söyleyebilir miyiz? Eğer söyleyebilirsek bu ilişkinin Türkçe ile olan bağlantısını nasıl değerlendirebiliriz?” gibi sorular bu programın konusunu oluşturuyor."

- Prof. Dr. Ali Osman Gündoğan

Yayınlayan : basin.mu.edu.tr Tarih : 28.10.2021 00:00